Германия ще води битка с тероризма редом с Франция
Германия ще води битка с тероризма редом с Франция / снимка: БГНЕС

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Германия ще помогне на Франция да залови извършителите на нападенията в Париж и че Берлин ще води битката с тероризма редом с Франция, за да бъдат защитени европейските ценности, предаде Ройтерс.

„Хората в Париж преживяха кошмар от насилие, терор и страх. Ние, техните германските приятели, споделяме чувствата им. Плачем заедно с тях. Това нападение над свободата бе насочено не само срещу Париж. То е насочено срещу всички нас”, каза Меркел. Европа ще защитава своите ценности, ние знаем, че нашият свободен живот е по-голяма сила от терора, добави тя.

Канцлерът свика днес кризисно заседание на правителството след снощните атентати в Париж. „Ще се срещна през деня с ресорни министри, за да обсъдим развоя на ситуацията във Франция и всички свързани с него въпроси”, каза госпожа Меркел, цитирана от АФП.

Испанският премиер Мариано Рахой отмени насрочена за тази сутрин среща в Барселона на неговата Народна партия за представяне на кандидатите за парламентарните избори идния месец, предаде Франс прес. „Народната партия отменя представянето на кандидатите в Барселона в израз на траур след атентатите в Париж”, каза Рахой в Мадрид.

Предстои по-късно той да направи изявление пред журналисти, посочва АФП.

В Берлин са засилени мерките за сигурност около сградите, свързани с Франция

Междувременно полицията в Берлин засили мерките за сигурност около сградите, свързани с Франция, след снощните атентати в Париж, предаде АФП.

„Засилихме мерките за охрана през нощта”, каза пред АФП полицейски говорител. Поставени са заграждения пред посолството на Франция на „Паризер плац”, където тази сутрин се събират хора, за да поставят цветя и запалени свещи в знак на солидарност с Франция.

Източник: БТА